Simply Images © 2009 - 2011 • 

 

 

 

Fortællinger

Historier om mine skæve skud, gode fotooplevelser og nyttige erfaringer

 

 

Marts 2010

 

Man skyder da frøer ...

Ja, i Randers Regnskov gør man - i hvert fald med kamera.

 

Og man kan ikke lade være med at undre sig over, hvordan det hele ser ud set med mælkefrøens smukke runde øje, når fotografen stiller skarpt og kommer så tæt på, at "Kys frøen" absolut må være næste skridt. Denne lille fyr sidder imidlertid ganske pænt stille, selvom man en gang imellem kan have en fornemmelse af, at den driller. Bedst som man har fundet det rigtige objektiv, fået placeret lidt lys og har fundet det rette fokus, så flytter den hovedet og kigger nysgerrigt frem på den anden side af grenen.

 

En ganske særlig fotoworkshop

- Passer du lige på, at fugleedderkoppen ikke stikker af, mens jeg går over og ser, om slangen har slugt rotten? Sådanne bemærkninger lyder helt naturlige på andendagen under en 2-dages fotoworkshop i Randers Regnskov.

 

Instruktørerne er Casper Tybjerg fra Tybjerg Tekst og Foto og Brian Rasmussen, som er fotograf i Randers Regnskov. De smutter beredvilligt rundt og giver gode råd om, hvordan man håndterer regnskovens helt specielle lysforhold og alle de andre uvante udfordringer. 

 

 

To dage på tre kontinenter

Workshoppen indeholder både masser af praksis og et skvæt solid, grundlæggende fototeori. Og selv om teorien gives i passende små doser, så lur mig, om ikke de fleste deltagere, både rutinerede og mindre rutinerede, har lidt rejsefeber under de indledende instruktioner. Vi vil ud ...

 

Endelig bliver vi sluppet løs på den første ekspedition, og selvom de tre kupler med henholdsvis Afrika, Asien og Sydamerika har en overskuelig størrelse regnet i kvadratmeter, virker det til at starte med overvældende. Skal man kaste sig over et smukt blad, en blomst eller nogle små svampe i skovbunden? Men i regnskoven er der mange etager i bevoksningen, så det stopper ikke der. Hov, der kom jo en flyvende hund. Øj, hvor er den sej - skal jeg mon ikke lige skifte til et zoomobjektiv? Næh, se den lille tudse ..., ups, nu må jeg have et makroobjektiv.

 

Med det udtryk, som den asiatiske tudse her har på, kan man såmænd godt forstå, at nogle kursister ikke har et fuldt ud imødekommende forhold til tudser. "Kys frøen" er måske ikke det, der ligger lige for.

 

 

Flere deltagere når ikke hele vejen rundt i krogene i første omgang, og det kan såmænd også være ganske svært at orientere sig i alle de kringlede gange og stier. Men alle kommer hjem til base camp (skolestuen) med øjne, der lyser af begejstring, og masser af sved på panden. Der er varmt i en regnskov.

 

Fra regnskovens lukketid og til næste morgen har vi det hele for os selv, så da bliver der eksploreret på fuld kraft. Og ja, på andendagen - efter mørkevandringer og overnatning i akvariet eller base camp, så lyder det rutineret: - Vi smutter over i Sydamerika nu! -Vil du med ind i Asien? -Jeg tager lige en sveder i Slangetemplet!

 

 

En asiatisk rottesnog har rullet sig pænt sammen til en middagslur, men skal lige følge med i begivenhederne. Desværre, tungen ville den ikke vise frem.

 

Kontakt med modellen

På et tidspunkt får vi en bunden formidlingsopgave. Vi skal to og to opsøge en dyreart og producere et portræt, som egner sig til et skilt, som dem der rundt omkring med ét klart billede og få ord i et hurtigt blik fortæller gæsterne, hvad det er for dyr, de træffer. 

 

Portræt- og modelfotografer beretter altid om vigtigheden af at etablere et godt og tillidsfuldt forhold til modellen. Min makker klarede den del til topkarakter.

 

 

 En tillidsfuld model ser en ven i fotografens objektiv (hvidhovedet saki, han)

 

Nå, det blev ikke os, der producerede det mest enkelt kommunikerende skiltebillede, men vi høstede en masse erfaringer og gode grin. Og så fik vi vist oveni formidlet lidt fototeknik til en amerikansk gæst, som havde problemer med at fotografere de små mørke aber (springtamariner) op mod kuplens lyse tag med sit kompaktkamera. Han så glad ud og sagde både "Awesome!" og "Gorgeous!" et større antal gange, da han fortsatte sin ekspedition.

 

Der ligger lidt flere billeder fra workshoppen i galleriet Natur.

 

Se også:

Brian Rasmussens hjemmeside og blog

Tybjerg Tekst og Foto

Randers Regnskov

 

 

 

 

Andre fortællinger

• Kimberley - et australsk eventyr»

Tag med på en fotografisk rejse gennem rå røde landskaber og fantastiske slugter i et af Australiens tyndest befolkede områder. Læs mere ...

 

 

• Man skyder da frøer»

Ja, i Randers Regnskov gør man - i hvert fald med kamera.

Læs mere ...

 

 

Når vinteren strenges ...

Om dyr, der kommer tæt på i vinterkulden Læs mere ...

 

 

• Indendørs sysler»

Om at finde indendørs mulighder for udvikling, når vejret ikke arter sig. Læs mere ...

 

 

• Tæt på vintervejret»

Om at se det små i det store, når vintervejret kommer tæt på.

Læs mere ...

 

 

• Musen i kassen»

Og om at sparke til noget hårdt, når noget ikke lykkes.

Læs mere ...

 

 

• Når køerne vælter og girafferne slås» 

Om at kende sine motiver

og vælge sine lukkertider med omhu.

Læs mere ...