Liljer, New Zealand.

Foto: Rikke Folkersen

Hvod'n gjorde du det?

Det er et spørgsmål, som jeg somme tider får, når andre mennesker ser et af mine billeder. Jeg har derfor besluttet, at jeg med mellemrum vil lave en side, som forklarer om, hvordan et eller flere af mine bileder er blevet til og giver lidt tips om den fotografiske teknik eller andre små fif.

At skrive med lys

Græsk: foto (foto) = lys, grafein (grafein) = at skrive/tegne

En af de største risici, når man arbejder med helt lyse og helt mørke områder er, at højlysene (de lyseste områder) "brænder ud". At et område er udbrændt betyder, at der ikke er nogen detaljer i det, som du kan gøre godt med i efterbehandlingen. Det er bare helt, helt hvidt.

Uh, hvor er den ofte brugt, den definition på fotografi. Den kan næsten virke helt slidt og klichéagtig, men det bliver den nu altså ikke mindre sand af, for først når du har styr på lyset og ved, hvordan du udnytter det optimalt, kan du skrive med det.

Og kun ved at være nysgerrig overfor lysets natur og egenskaber bliver du i stand til selv at vælge, om du vil skrive smukke digte eller dramatiske fortællinger.

Det gælder både, når du udnytter det naturlige lys, og når du anvender kunstigt lys.

Her har jeg eksperimenteret med fotgrafering med flash (nogle kan bedst lide at kalde det blitz) og med spejlingen spejlinger. Jeg har brugt to batteriflash og en plade i et sort reflekterende materiale.

Når lyset brænder ud ...

Læg mærke til detaljerne i blomstens blade. Somme tider kræver det lidt eksperimenter med lyset og kameraets indstillinger at få tilpas stor detaljerigdom med i de lyseste områder.

Ser billedet for lyst ud, så skru ned for lyset. Det kan du fx gøre på følgende måder:

a) Skru ned for lyset på dine flash.

b) Flyt dem (eller bare en af dem) lidt længere væk fra motivet.

c) Brug et højere blændetal.

Prøv én metode ad gangen, og se på resultatet. Skruer du på alle parametre på en gang, så kan det være svært at huske, hvad der fungerede bedst.

Tips

Hvis dit kamera har mulighed for at vise "highlights warning", så brug den funktion. Når du har taget et billede, så vil de lyse områder, der er helt udbrændte, blinke advarende på kameraets skærm.

Måske kan dit kamera også/i stedet vise et histogram over billedet? Det er en slags søjlediagram, som viser, hvordan billedets informationer er fordelt på farvernes mørke og lyse toner. Mørk ligger til venstre og lys ligger til højre. Hvis flere nogle af søjlerne kliner sig op ad den højre side i histogrammet, så er der detaljer fotografiet, som er brændt ud.

Se i manualen for at finde ud af, om dit kamera kan vise en af disse funktioner. Manualer er ikke det værste, man har. De er bare sjældent særligt læsevenlige.

Andre fototips

Silkeblødt vand ...

Et par tips om lukkertider og vand i bevægelse.

Læs mere ...

Kom tæt på det mindste

Læs mere ...

Vandkunst

Rammer

Giv dit billede en enkel ramme med Photoshop.

Læs mere ...

Skoven i farver

Se nærmere på et efterårsblad...

Læs mere ...

• Indendørs sysler

Om at finde indendørs muligheder for udvikling, når vejret ikke arter sig.

Læs mere ...

Andre fortællinger

Arkiv - se flere fortællinger

©Hvor ikke andet er angivet, er tekst, layout, grafik og foto af Rikke Folkersen