Simply Images © 2009 - 2011 • 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fototips

 

Hvod'n gjorde du det?

Det er et spørgsmål, som jeg somme tider får, når andre mennesker ser et af mine billeder. Jeg har derfor besluttet, at jeg med mellemrum vil lave en side, som forklarer om, hvordan et eller flere af mine bileder er blevet til og giver lidt tips om den fotografiske teknik eller andre små fif. Her er de første tips i serien (hav lidt tålmodighed, så kommer der flere):

 

Som et strejf af en dråbe

 

Forklaringen på billederne her på siden kunne begynde sådan: Man tager en bag-in-box vin og tømmer den, men først skal man sikre sig, at det er en af dem, hvor der er gevind på hanen, så man kan styre mængden, der kommer ud!

 

Nå, det lyder måske lidt voldsomt, og jeg skal ikke opfordre til umådeholdent druk, men jeg fandt ud af at netop sådan en pose med hane var ideel som fotorekvisit. Man fylder vand i den tomme pose. Hænger den op på et stativ. Nedenunder stiller man et fad med vand.

 

Kameraet sættes også på et stativ. Det ideelle er at bruge et makroobjektiv, hvis man har et, men andet kan sikkert også gøre det. Her har jeg brugt et 105 mm.

 

Urdybet i blåt og rødt

Her er forklaringen på det allerøverste mørkerøde og blå billede: Lyset kommer fra to batteriflash. Den ene står bag en stor diffuser (her kunne man evt bruge et lyst badeforhæng, noget silkepapir eller lignende). Denne flash er udstyret med en rød gel, dvs. et lille stykke rødt, gennemskinneligt cellofan på fronten.

 

Den anden batteriflash kaster lyset ind skråt bagfra. Den har fået en blå gel om næsen. Min erfaring er, at jeg får de bedste resultater, hvis jeg holder flashen lavt, så den kaster lyset ud næsten parallelt med vandoverfladen. Så slår lyset nærmest smut hen over vandoverfladen, og man kan ikke se irriterende skygger i bunden af fadet.

 

På sidens øverste billede har jeg eksperimenteret mig frem til at en lukkertid på 1/125 sek. og blænde 36 virkede fint. Flashene er indstillet til at give ganske lidt lys (1/64 og 1/128) for at opnå den lidt "spooky" ursuppe-stemning. Man skal ikke være bange for at lukkertiden bliver for lang. Det ganske hurtige lysglimt fra flashen låser bevægelsen. Det kræver nogle forsøg, inden man rammer dråben rent, men skidt pyt, det koster som bekendt ikke noget at trykke på knappen.

 

Tips

 

  • Luk andet lys ude. Mørklæg, hvis du kan, så bestemmer du selv lys og farver.

 

  • Sæt kameraet på manuelt fokus.

 

  • Stil skarpt ved at fokusere på en knappenål eller en tændstik, som du holder ind over vandet, så den præcist rammes af de faldende dråber.

 

  • Sluk lyset og skyd!

 

 

I disse eksperimenter har jeg i øvrigt brugt en trådudløser for ikke at komme til at skubbe til kameraet, hvis jeg skulle trykke på udløseren hver gang.

 

På det orange billede ovenfor falder flere dråber næsten samtidigt, fordi der er skruet mere op for hanen, og sammensmeltede dråber rejser sig fra vandet som en havfrue.

 

Sådan kan du også gøre

Billederne her på siden er lavet med den teknik, som jeg har beskrevet ovenfor, men mange andre metoder kan give flotte resultater.

 

Det er fx ikke nødvendigt at have flere flash og farvet cellofan for at få sjove og flotte resultater. Man kan i stedet sætte farvet karton op som baggrund. Man kan så belyse baggrunden og lade den reflektere lyset. Man kan lægge farvet plast i fadet, eller bruge en farvet beholder - eller putte frugtfarve i vandet.

 

Helt vildt kunstnerisk og næsten videnskabeligt kan det blive, hvis man gør som disse mennesker: Liquid Sculpture

 

Herunder er et af mine egne eksperimenter, hvor jeg ikke ramte dråben, men i stedet fik dette smukke billede lige efter nedslaget.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Andre fototips

 

Makrofotografering

 

 

Kom tæt på det mindste

Læs mere ...

 

 

Rammer i Photoshop

 

 

Giv dit billede en ramme med Photoshop.

Læs mere ...

 

 

 

Små fortællinger om dette og hint

 

Arkiv - se alle fortællinger

 

• Kimberley - et australsk eventyr»

Tag med på en fotografisk rejse gennem rå røde landskaber og fantastiske slugter i et af Australiens tyndest befolkede områder. Læs mere ...

 

 

 

• Forsmag på sommeren»

Om en bog, med fotos fra Tornby Strand. Læs mere ...

 

 

 

• Man skyder da frøer»

Ja, i Randers Regnskov gør man - i hvert fald med kamera.

Læs mere ...

 

 

• Indendørs sysler»

Om at finde indendørs mulighder for udvikling, når vejret ikke arter sig. Læs mere ...

 

 

• Tæt på vintervejret»

Om at se det små i det store, når vintervejret kommer tæt på.

Læs mere ...

 

 

• Musen i kassen»

Og om at sparke til noget hårdt, når noget ikke lykkes.

Læs mere ...

 

 

• Når køerne vælter og girafferne slås» 

Om at kende sine motiver

og vælge sine lukkertider med omhu.

Læs mere ...

 

 

©Hvor ikke andet er angivet, er tekst, layout og foto af Rikke Folkersen